OIF » Arena » Grasbanen - Idrettsparken

Grasbanen - Idrettsparken

11.03.2005 22:26

Tyskerne etterlot seg en svær fordypning i terrenget på Orkanger. Okkupasjonsmakten hadde tatt ut kolossale mengder sand og grus som gikk til ubåt-bunkeren Dora i Trondheim og flyplassen på Ørlandet.

"Hølet", som ørbyggen sa, representerte den største krigsskaden på stedet. Men nettopp her, nede i elendigheten, vokste Idrettsparken fram. Orkanger Idrettsforenings historie er uløselig knyttet til parken.

"Ingen kommune nord for Dovre har et slikt anlegg", uttalte ordfører Kolbjørn Larsen i 1967 - 20 år etter at arbeidet i "Hølet" tok til.

Orkanger kommune besluttet å fylle krateret etter tyskernes grusuttak med et stadionanlegg. Folk sluttet opp om ideen, og i august 1947 ledet idrettslaget an i en storstilt dugnad. Hvert medlem ble utskrevet til 7-8 arbeidstimer. Kvinner og menn, unge og gamle, møtte opp med spader, river, bøtter og trillebårer. Mannskapene plukket stein, gravde grøfter og planerte så svetten rant. Ei gjennomført økt ga rett til å utfordre tre andre personer til arbeid. Man kunne kjøpe seg fri for 20 kroner. Det forekom at hornmusikken spilte til arbeidet. Sangkorene ble også kalt ut, og da gressbanen og løpebanen var ferdig, hadde folk lagt ned rundt regnet 1500 dugnadstimer. Den storstilte åpningen av det som foreløpig ble kalt Gressbanen, fant sted 23. juni 1949 - en merkedag i OIF`s historie.

(Hentet fra "Orkanger-Idrett gjennom 100 år". Skrevet av Olav Gravråk og Hans Kringstad)